Kunstmatige fotografie als standaard?

Gepubliceerd op 19 januari 2021 om 17:10

Bij kunstmatige fotografie wordt digitale software gebruikt om de foto's die met een camera zijn gemaakt, te verbeteren. Het wordt het meest gebruikt in smartphones. In feite doet kunstmatige fotografie het zware werk om de fantastisch uitziende afbeeldingen te creëren die u in de fotogalerij van uw smartphone ziet. De snelle verbetering van smartphonecamera's in de afgelopen jaren kan grotendeels worden toegeschreven aan verbeterde software, in plaats van aan veranderingen aan de fysieke camerasensor. Sommige smartphonefabrikanten, zoals Apple en Google, verbeteren continu jaar na jaar de fotomogelijkheden van hun apparaten zonder ooit de fysieke camerasensoren drastisch te veranderen.

 

Kunstmatige fotografie in actie

Vrijwel elke foto die we met onze smartphone maken, maakt gebruik van computerfotografie om het beeld te verbeteren. Telefoons hebben echter de volgende opmerkelijke functies gekregen die de verwerkingskracht van hun camera's de afgelopen jaren benadrukken:

 

Nachtmodus (of nachtzicht): dit proces maakt gebruik van HDR-verwerkingstechnieken om foto's te combineren die zijn gemaakt met verschillende belichtingslengten om het dynamische bereik van een foto die bij weinig licht is gemaakt, uit te breiden. De uiteindelijke foto bevat meer details en wordt beter belicht dan de foto die met een enkele belichting is gemaakt.

 

Astrofotografie: een variatie op de nachtmodus, deze functie is beschikbaar in Google Pixel-telefoons. Hiermee kan de camera gedetailleerde beelden maken van de nachtelijke hemel, met sterren en hemellichamen.

 

Portretmodus: de naam van deze modus varieert. Over het algemeen creëert het echter een scherptediepte-effect dat de achtergrond achter het onderwerp (meestal een persoon) vervaagt. Het maakt gebruik van software om de diepte van een object te analyseren ten opzichte van andere objecten in de afbeelding, en vervaagt vervolgens de objecten die verder weg lijken.

 

Panorama: een opnamemodus die beschikbaar is op de meeste moderne smartphones. Het stelt je in staat om naast elkaar afbeeldingen samen te stellen en ze vervolgens te combineren tot één grote afbeelding met hoge resolutie.

 

Deep Fusion: geïntroduceerd op de iPhone 11 van vorig jaar, dit proces maakt gebruik van neurale netwerktechnologie om ruis aanzienlijk te verminderen en de details in schoten. Het is met name goed voor het vastleggen van afbeeldingen bij gemiddeld tot weinig licht binnenshuis.

 

Kleurtonen: de procestelefoonsoftware gebruikt om automatisch de toon van elke foto die u maakt te optimaliseren. Dit gebeurt zelfs voordat je het zelf bewerkt met filters of in een bewerkingsapp.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.