Marie Cecile Thijs Solo @ freylemaborg

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 10:39

Fotograaf Marie Cécile Thijs heeft internationaal naam gemaakt met iconisch werk, zoals de foto van het beroemde dressuurpaard Salinero en portretten van kinderen en katten met 17e-eeuwse kragen. De sfeer van haar foto’s doet denken aan schilderijen uit de Gouden Eeuw maar is tegelijkertijd surrealistisch en puur hedendaags.

Thijs werkt vooral in series, zoals White Collar, Food Portraits, Cooks, Horses, Majestic, Human Angels en Amazones. Ze heeft ook veel portretten gemaakt van politici, kunstenaars, schrijvers en acteurs. Ze is een kunstfotograaf met een geheel eigen uitstraling. Haar onderwerpen komen los van hun dagelijkse context, waardoor je er heel anders naar gaat kijken. Dat levert boeiende creaties op, waarbij elementen als verstilling, dynamiek en soms ook humor samenkomen. De koninklijke kat met een kroontje kijkt je majesteitelijk aan, zodat je bijna vergeet dat katten normaal geen kronen dragen. In haar Food Portraits zweven ingredienten door de lucht en de Human Angels hebben iets herkenbaars ondanks hun vleugels. In haar werk is het ongewone vanzelfsprekend.

Foto’s van Marie Cécile Thijs doen qua licht- en kleurgebruik denken aan de 17de eeuw. De oude meesters in de schilderkunst zijn een belangrijke inspiratiebron. Tegelijkertijd is haar werk volstrekt eigentijds. Voor de serie White Collar (sinds 2009) fotografeerde zij een authentieke zeventiende eeuwse plooikraag uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze molensteenkraag verwerkte zij later met behulp van digitale technieken in haar portretten. Dat levert intrigerende kinderportretten op, bijvoorbeeld de bekende foto van het meisje dat haar tong uitsteekt naar ons.

De foto’s van Thijs zijn te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg, maar er zijn ook zestien werken opgenomen in de historische inrichting van de borg zelf. Soms contrasteert en schuurt dat met het eeuwenoude interieur, maar vaker past het verbazend goed.

Marie Cécile Thijs is al vanaf haar jeugd gefascineerd door fotografie, maar begon haar carrière als advocaat. Toen ze eind twintig was, ontdekte zij de camera opnieuw en maakte enkele jaren later de ommezwaai naar een leven als fotograaf. “Het was voor mij liefde op het tweede gezicht”, aldus Marie Cécile Thijs. Inmiddels heeft zij vele exposities en internationale prijzen op haar naam staan. Haar foto’s zijn opgenomen in diverse museumcollecties, waaronder die van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Rotterdam. In 2014 won ze de eerste prijs in de International Photography Masters Cup met haar foto ‘Chickpeas’. Tegelijk met de tentoonstelling bij de Fraeylemaborg start ook een expositie van haar werk in Miami.

website >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.