8 elementen voor fotografie

Gepubliceerd op 27 december 2020 om 20:22

Er zijn 8 elementen van compositie in fotografie:

  1. Achtergrond - Vermijd rommel achter je onderwerp. Dit betekent niet dat je kleur of actie moet vermijden. Je hebt niet altijd controle over bepaalde elementen, en sommige dragen juist bij aan je algehele effect. Eenvoud is echter de sleutel bij het starten. Overweeg om van positie te veranderen of de achtergrond te vervagen met een scherpere lensfocus. 
  2. Patronen - Symmetrie bestaat overal waar je kijkt, en niet alles is door mensen gemaakt. Bepaalde symmetrie kan een intrigerende compositie opleveren, vooral wanneer het patroon op een zinvolle manier wordt onderbroken. De menselijke geest volgt tenslotte patronen. Op die manier merkt het ook discrepanties op en probeert het deze te analyseren.
  3. Regel van derden - Verdeel je scène in drie delen in zowel de horizontale als de verticale richting met denkbeeldige lijnen, zodat je negen secties van de foto maakt. Stel uw compositie op met het onderwerp (en) langs de lijnen en vooral waar de lijnen elkaar kruisen. Om de een of andere reden ziet het vullen van deze gebieden er beter uit in een afbeelding.
  4. Balans - De regel van derden kan lastig zijn als je maar één onderwerp hebt. Je wilt de rest van je foto niet leeg laten. Er is daar geen interesse. Vul in plaats daarvan de achtergrond met een secundair onderwerp. De regel van derden accentueert je primaire onderwerp en de compositie zal evenwichtiger lijken.
  5. Leidende lijnen - Diagonale of bochtige lijnen gemaakt van objecten of natuurlijke oriëntatiepunten zoals rivieren, bergketens, enz. Kunnen een foto opfleuren en uw ogen naar de afbeelding leiden. Als u deze regel gebruikt, zorg er dan voor dat de regels naar een onderwerp of een soort conclusie leiden.
  6. Kadrering - Een andere manier om uw onderwerp te accentueren, is door compositie in te kaderen. Probeer bomen, bogen, raamkozijnen enz. Te gebruiken om de aandacht op het hoofdonderwerp te vestigen.
  7. Diepte - Fotografie is een tweedimensionale weergave van een driedimensionale wereld. Een werkelijke scène kan een voorgrond, een middenweg en een achtergrond hebben. Breng dit soort diepte over door objecten te overlappen of door soortgelijke objecten op verschillende afstanden te plaatsen.

De regels zijn een goed begin om je ogen en hersenen te trainen voor een betere fotografische compositie, maar onthoud dat er geen echte "regels" zijn. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.