Pandemische hobby groeit uit tot plan voor de grootste fotobibliotheek van Afrika

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 10:17

De Ghanese New Yorker Paul Ninson schat dat hij nu de grootste collectie boeken ter wereld bezit met afbeeldingen die zijn gemaakt in Afrika of door fotografen van Afrikaanse afkomst.

Sinds de afgelopen periode zijn veel Amerikaanse boekwinkels gedwongen te sluiten of de prijzen te verlagen, mede hierdoor heeft de Ghanese New Yorker Paul Ninson 30.000 Afrikaanse fotoboeken verzameld voor een bibliotheek waarvan hij hoopt dat deze de volgende generatie fotografen thuis zal inspireren.

Ninson schat dat hij nu de grootste collectie boeken ter wereld bezit met afbeeldingen die zijn gemaakt in Afrika of door fotografen van Afrikaanse afkomst. Dankzij een crowdfunding-meevaller van $ 1 miljoen is hij al begonnen met het verzenden van de schat naar West-Afrika.

Hij begon de hobby kort nadat hij in 2019 in New York aankwam met een fotografiebeurs. De COVID-19-pandemie stimuleerde de obsessie toen worstelende boekwinkels hun voorraden tegen gereduceerde tarieven overlaadden.

Zijn droom om de boeken te gebruiken om de grootste fotobibliotheek van Afrika in Ghana op te zetten, werd werkelijkheid nadat het populaire blog 'Humans of New York' een crowdfundingcampagne promootte voor zijn project waarmee in één dag $ 1 miljoen werd opgehaald. Sindsdien heeft Ninson zijn collectie verdubbeld en reist hij langs de oostkust van de Verenigde Staten op zoek naar nieuwe aanwinsten. Er zijn al meer dan 18.000 boeken naar Ghana verscheept. Het geld zal helpen bij de bouw van de bibliotheek in de hoofdstad Accra.

Vernoemd naar het woord voor 'Take the Lead' in zijn lokale taal, biedt het Dikan Centre ook workshops, verhuur van apparatuur en studioruimte aan aspirant-Afrikaanse fotografen. "Er zijn veel mensen in Ghana die wanhopig zijn om fotograaf te worden, om de verhalen van Afrika te vertellen," zei Ninson. "Deze boeken worden de ruggengraat."


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.