Kunstlicht vs Natuurlicht

Natuurlijk licht, zoals het licht van de zon of van een lamp, kan zorgen voor een zachte en warme uitstraling, afhankelijk van de tijd van de dag en de omgeving. Het kan ook zorgen voor interessante schaduwen en contrasten die diepte en dimensie toevoegen aan een foto. Natuurlijk licht kan echter onvoorspelbaar zijn en veranderen naarmate de dag vordert of het weer verandert. Ook kan het lastig zijn om in situaties met weinig licht goede foto's te maken met alleen natuurlijk licht.

Lees meer »

Foto competities

Veel foto competities zijn online beschikbaar en worden georganiseerd door fotowebsites, tijdschriften, galerijen en andere organisaties. Sommige bekende voorbeelden van foto competities zijn de World Press Photo Contest, National Geographic Photo Contest en de Sony World Photography Awards.

Lees meer »

De fotograaf van kamp Westerbork

Vanaf de opening van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 1983 is internationaal gelauwerd fotograaf Sake Elzinga aanwezig bij bijna alle belangrijke gebeurtenissen, herdenkingen en tentoonstellingen. Eerst als fotojournalist, naar verloop van tijd als vaste fotograaf. Hij legt door zijn werk de geschiedenis van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork visueel vast.

Lees meer »

Spoiler alert

"Love never stops surprising you. Even when you know how it ends."In deze film vertelt Michael Ausiello het verhaal van de elf maanden tussen het moment waarop zijn partner, fotograaf Kit Cowan, de diagnose terminale kanker kreeg en zijn overlijden. Aan bod komen ook hun ontmoeting, hun verliefdheid en de ups en downs gedurende veertien jaar. Hoe zouden ze hun grootste uitdaging aankunnen na het overwinnen van zoveel obstakels om ware liefde te vinden?

Lees meer »

Zwart/Wit

Zwart-witfotografie wordt nog steeds veel gebruikt door fotografen vanwege de artistieke waarde en het tijdloze karakter van de foto's. Zwart-witfotografie kan emoties opwekken, de aandacht richten op compositie en vorm, en kan een dramatisch effect geven aan een foto. Het verwijderen van kleur uit een foto kan de aandacht vestigen op andere aspecten van de foto, zoals textuur, vorm en contrast. Moderne digitale camera's hebben de mogelijkheid om in zwart-wit te fotograferen, maar het is vaak beter om in kleur te fotograferen en de foto om te zetten naar zwart-wit tijdens het bewerken. Hierdoor heb je meer controle over het uiteindelijke resultaat en kun je subtiele veranderingen in het contrast en de helderheid van de foto aanbrengen om de foto nog dramatischer te maken.

Lees meer »

Picturale fotografie

Picturalistische fotografen gebruikten vaak technieken zoals zachte focus, opzettelijke vervaging en manipulatie van het negatief of de afdruk om afbeeldingen te creëren die meer leken op schilderijen of tekeningen dan op traditionele foto's. Ze probeerden vaak een stemming of sfeer door hun afbeeldingen te creëren en waren minder bezig met het vastleggen van details van een onderwerp dan met het overbrengen van een gevoel van emotionele of symbolische betekenis.

Lees meer »

Kleur

Er zijn verschillende manieren waarop kleuren in fotografie kunnen worden gebruikt. Een daarvan is het gebruik van contrast, waarbij contrasterende kleuren worden gecombineerd om een opvallend beeld te creëren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een foto te maken van een rode bloem tegen een groene achtergrond.

Lees meer »