Scherptediepte

Gepubliceerd op 7 januari 2022 om 16:26

Vaak zie ik de term "bokeh" wanneer "scherptediepte" wordt bedoeld. Dat is fout, simpelweg omdat het niet hetzelfde is. Hoewel velen het onderscheid tussen de twee zullen begrijpen, zal ik het verschil uitleggen voor degenen die scherptediepte met bokeh verwarren. Voordat ik inga op het verschil tussen scherptediepte en bokeh, wil ik eerst de twee definities toelichten.

Zoals je zult merken, wordt automatisch duidelijk hoe de twee verband houden, maar niet hetzelfde. Laat ik eerst beginnen met de scherptediepte. Scherptediepte De meesten van ons begrijpen het concept van scherptediepte. Het is het gebied voor en achter het brandpuntsvlak dat een acceptabele scherpte heeft. Met andere woorden, het gebied dat binnen de scherptedieptegrenzen valt, zal voor ons oog scherp lijken, afhankelijk van het afdrukformaat en de kijkafstand.

De scherptediepte kan worden gemanipuleerd door het diafragma te veranderen, maar de afstand tot ons onderwerp en de relatieve afstand tot de achtergrond heeft ook invloed op de manier waarop de scherptediepte wordt weergegeven.

Om het zo eenvoudig mogelijk te houden, laten we ons concentreren op het effect van het diafragma en de andere belangrijke variabelen negeren die de scherptediepte bepalen. Hoe kleiner het diafragma, hoe groter de scherptediepte. Een groot diafragma maakt het gebied met een acceptabele focus smal. Alles voor dat smalle scherpstelgebied wordt wazig, net als alles buiten het scherpstelgebied.
 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.