Tentoonstelling : vandaag groei ik

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 22:26

In de tentoonstelling De Mix Vandaag Groei Ik combineert fotografe Isa de Jong portretfoto’s, illustraties en handgeschreven teksten van twintig verschillende twintigjarige vrouwen geïnspireerd door het boek Wij Zijn 17’ van fotograaf en filmmaker Johan van der Keuken. Vandaag Groei Ik zal lopen van 28 augustus tot en met 1 november 2020 in Museum Tongerlohuys in Roosendaal.

Inspiratie

Op 3 december 1955 publiceerde fotograaf en filmmaker Johan van der Keuken op zeventienjarige leeftijd zijn eerste fotoboek Wij zijn 17. Een boekje met dertig stille, enigszins melancholieke portretten van een vriendengroep uit Amsterdam Zuid. Wij zijn 17 maakt een statement. Het zette de leeftijd zeventien op de kaart. Het archief van Johan van der Keuken is nu onderdeel van de omvangrijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Isa de Jong maakt anno 2020 haar statement met Vandaag Groei Ik. Maar Isa is geen zeventien meer; ze is tweeëntwintig... Daarom fotografeerde Isa twintig verschillende twintigjarige vrouwen.

Kwetsbare momenten

Vandaag Groei Ik biedt een intieme en rauwe inkijk in het leven van twintig verschillende jonge vrouwen. Hun verhalen onthullen niet alleen de algemene onhandigheid, verwarring en opwinding van deze tijd. Maar ook de emotionele toestand, de onzekerheden en de dingen die ze in deze periode hebben geleerd. Isa: "Vandaag Groei Ik is een project over jonge vrouwen en volwassen worden. De jonge vrouwen lieten mij toe in hun dagelijks leven, privé-omgeving en hun meest kwetsbaren momenten. Ze lieten hun woonwijken zien en toonden hun meest waardevolle bezittingen. Iedereen stelde zich volledig open voor de camera. Alle beelden zijn op locatie gemaakt. De vrouwen waren overal bij. Naast mijn fotografie en illustraties bestaat het project ook uit persoonlijke teksten. Alle meiden schreven hun verhaal met de hand uit. Het project heeft dus zijn eigen unieke samenstelling. Tijdens dit project raakten we allemaal bevriend. Het werd één grote samenwerking".

Vandaag Groei Ik is de eerste editie van De Mix Talentontwikkeling. In deze serie tentoonstellingen krijgt een jonge hedendaagse fotograaf de gelegenheid om nieuw werk te maken, geïnspireerd op werk van een fotograaf uit een privé- of museumcollectie. Met Vandaag Groei Ik presenteert het Tongerlohuys de première van deze serie.

De Mix Vandaag Groei ik is een project van Stichting Beeldmix en Museum Tongerlohuys Roosendaal dat tot stand is gekomen dankzij de steun van Cultuur verbindt Roosendaal, Mondriaan Fonds, Kunstloc Brabant, Voor de Kunsten, Fuji Nederland, Profotonet, Nederlands Fotomuseum, Stichting Beeldmix.

 

Website >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.