Films die je als fotograaf moet zien

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 10:33

Film maken en fotografie gaan hand in hand. Bij het maken van films gaat de kunst van cinematografie verloren met fotografie. De vaardigheid om bewegende beelden te presenteren in dergelijk ansichtkaartachtig materiaal is op zichzelf een directe afstammeling van de kunst van het fotograferen. Als een fotograaf zijn of haar vak echt wil verbeteren, moet hij bestuderen hoe filmmakers en cinematografen bewegende beelden op het scherm vastleggen. Net zo belangrijk is dat nog steeds fotografen films kijken die de kunst van fotografie door Hollywoods oog laten zien en ook de verhalen van gevierde fotografen bezoeken via documentaires.

 

One Hour Photo (2002)

Een duistere thriller met een geïnspireerde Robin Williams die een Walmart-fotobediende speelt die een gezin stalkte waarvan hij regelmatig foto's maakt en ontwikkelt.

 

High Art (1998)

Een onafhankelijke arthouse-film die somber, melancholisch en mooi gedraaid is. De heldin van de film, Radha Mitchell, is een jonge stagiaire bij een klein tijdschrift dat verliefd wordt op een drugsverslaafde lesbische fotograaf, Ally Sheedy. De twee exploiteren elkaar om hun carrière vooruit te helpen.

 

Rear Window (1954)

De hoofdpersoon, James Stewart, speelt samen met Grace Kelly in deze klassieke Hitchcock-thriller over een rolstoelgebonden fotograaf die zijn buren bespioneert door de lens van zijn camera. In een van zijn voyeuristische afleveringen is hij ervan overtuigd dat hij een van hen een moord ziet plegen.

 

Closer (2004)

ulia Roberts portretteert een portretfotograaf die verstrikt raakt in een liefdesdriehoek met de personages gespeeld door Jude Law en Clive Owen. Hoewel de film maar een klein beetje van de fotografische kant laat zien, is de film zelf prachtig gedraaid en geeft hij een nauwkeurige weergave van het fotografieproces.

 

City Of god (2002)

Deze huiveringwekkende weergave van het leven dat opgroeit in de favela's en straten van Brazilië toont twee jongens die volwassen worden, een van hen die opgroeit tot fotograaf. Niet alleen beschouwd als de beste film over fotografie, het is ook een van de beste films die de afgelopen jaren uitkwam.

 

Heb jij ook tips voor films die qua beelden inspireren? laat het weten hieronder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.