Cirkels

Gepubliceerd op 10 december 2021 om 12:26

Wanneer een object onscherp is, overschrijdt het een drempel van acceptabele scherpte die de cirkel van verwarring wordt genoemd. Wat is precies de cirkel van verwarring en hoe kun je deze gebruiken in je foto's?

De cirkel van verwarring (CoC) treedt op op het punt waar een binnenkomende lichtstraal het vlak van fotografie snijdt. De vorm van de lens buigt het invallende licht. De diameter waarop het brandvlak deze optische kolom snijdt, bepaalt hoe "in focus" dit deel van het beeld zal zijn. De cirkel van verwarring is de grootste diameter waarmee een lichtpunt de sensor kan bereiken, terwijl het onderwerp dat de sensor heeft verzonden, nog steeds scherp wordt weergegeven.

Als je van bokeh houdt, zal de cirkel van verwarring van bijzonder belang zijn. Het is een van de meest letterlijke, visuele representaties van het principe. Scherptediepte en de cirkel van verwarring gaan hand in hand. Als algemene regel wordt de diameter van uw diafragma sterk beïnvloed door de cirkel van verwarring. De meeste fotografen weten dat hoe groter je diafragma, hoe mooier je bokeh meestal zal zijn. Deze omvang van het effect houdt rechtstreeks verband met de cirkel van verwarring. Hoe groter de opening, hoe meer afstand het invallende licht moet convergeren tussen het fotovlak en het punt waar de opening het invallende licht afsnijdt.

De cirkel van verwarring is een van de meest integrale concepten in de wereld van fotografie. Voor degenen die houden van het uiterlijk van een kleine scherptediepte en een volledig geïsoleerd onderwerp, is de CoC een essentieel concept om te begrijpen. Als je het onder de knie hebt, heb je volledige controle over de compositie, ongeacht in welke omstandigheden je fotografeert.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.